čtvrtek 3. září 2015

ZJISTĚTE JAKÝM ZPŮSOBEM SI VOLÍTE TO CO BUDETE JÍST

Věděli jste, že během dne uděláte více jak 250 rozhodnutí o jídle. Kdykoliv otevřete ledničku, díváte se na TV reklamu, mrknete na billboard, nebo pozorujete kolegu, který něco jí - v každém okamžiku ať už jste si toho vědomi nebo ne, děláte rozhodnutí jestli jíst, nebo nejíst. Ale co nás konkrétně rozhoupe k výběru zvolit, nebo nezvolit? Je to chuť a nebo hlad? Náklady a nebo vaše pohdlnost? Jak a kde jsme vyrostli? S tolika mnoha faktory, které ovlivňují naše volby jídla, je opravdu zázrak, že jsme vůbec někdy dokázali důsledně dodržovali jídelníček.
Pro většinu z nás se v době kdy jsme dospívali vytvořil, velmi základní souhrn jídel, která opakovaně jíme. Samozřejmě, že je můžete naaranžovat do různých kompozic, nebo svačin, nebo si je občas dát v restauraci - ale vsadím se, že když se vás zeptám co je vaší typickou stravou, tak mi pravděpodobně dáte docela přesný obrázek vaší obvyklé stravy.

Pro většinu lidí je při výběru jídla tou "největší trojkou" - chuť, náklady a pohodlnost. Samozřejmě chceme, aby nám jídlo výborně chutnalo, aby mělo přijatelnou cenu, a nechceme pracovat moc tvrdě, abychom si ho připravovali. Každá reklama na jídlo v televizi vám na tohle jednoznačně odpoví. Ale ve hře existují ještě mnohem jemější vlivy.

Náš původ a výchova ovlivňují naše volby velkým dílem - kultura a náboženství jsou ve hře, aby nám sdělili například, která jídla a potraviny jsou pro vás přijatelné, a které ne, nebo která jídla byste měli tradičně jíst během svátků.

Váš věk a stádium života hrají při volbách jídla také velkou roli. Batolata jsou notoricky vybíravá a teenageři často porušují rodinné tradice a jedou si svoje vlastní stravovací "koleje". Pravděpodobně jste postupem času získali chuť na věci, kterýbych byste se jako dítě ani nedotknuli a volby vašeho jídla jako dospělého člověka mohou být ovlivněny vašimi financemi, nebo přímo úrovní stavu vaší kondice.

Také pohlaví ovlivňuje vaše volby. Muži jedí odlišně než ženy - muži spíše tíhnout k jídlům, která jsou chuťově založená, zatímco ženy více než muži přihlížejí na zdravé aspekty jídel. Pohodlnost ve volbách jídel je také odlišuje. Mužská pohodlnost pro volbu jídla je spíše vede k hlavním chodům - jmenovitě, pizza, polévka a těstoviny - tato jídla jim dodají pocit sytosti a péče o jejich tělo. Na druhou stranu ženy, si připodobňují hlavní jídla s přípravou a umýváním nádobí - což je jen ztěží pohodlné - a proto si to raději nahradí rychlejší a dostupnější volbou jako třeba zmrzlina, sušenky, buchtičky, nebo bombony.

Pak jsou tu sociální vlivy. Všichni z nás máme za kamarády oba druhy "jedlíků" - blízké přátelé, se kterými se prostě neovládáme - a potom ty, u kterých jsme při jídle mnohem opatrnější a vědomější. To co si zvolíte k jídlu na pracovním obědě se svým šéfem, je pravděpodobně hodně daleko od toho co budete konzumovat během toho když se díváte na film se svými nejlepšími přáteli.

Každé z našich denních rozhodnutí o tom, co budeme jíst je tvarováno všemi našimi aspekty kultury, sociálního vlivu, financí a biologickými vlivy, které dohromady sjednocují vaše návyky do formy vlastního vyjádření v oblasti vašeho denního jídelníčku. 


Znáte to - Jste prostě to co jíte :) 


Tak jak to říká staré pořekadlo, "řekni mi co jíš a já ti povím kdo jsi".

Každé vybíravé batole, každý nepředvídatelný teenager, každý vegan, každý "bramborovo masový kluk" - všichni používají jídlo a jejich stravovací návyky, aby světu vyjádřili něco málo o tom kdo jsou.


Napsala Suzan Bowerman, MS, RD, CSSD. Suzan je placený konzultant pro Herbalife. Kdo je to Suzan Bowerman si přečtěte zde a navíc si můžete zdarma stáhnout její E-BOOK ►►►

Přeložil Michal Šibrava


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář