úterý 29. září 2015

VÁŠ TRÉNING UŽ NIKDY NEBUDE JAKO DŘÍV POTOM CO OBJEVÍTE "EPOC"

Pokud cvičíte, aby jste spálili kalorie, tak se vám určitě bude líbit nápad pálení tuků i po cvičení. Ano je to možné.. díky EPOC - Excess Post-Exercise Oxygen Consumption (překlad: Spotřeba přebytkového kyslíku po cvičení) - je to proces, kterým pálíte extra kalorie jako následek vašeho cvičícího bloku. Pojďme se podívat jak to funguje...
Hodně lidí se soustředí na kalorie, které pálí během cvičení, ale vaše tělo pokračuje ve spalování dlouho po tom co opustíte fitko... několik hodin, nebo až 2 dny.


Kdo mě sledujete už delší dobu, tak víte, že existuje spoustu důvodů proč si cvičení zamilovat, ale pokud je váš cíl spalovat tuky, tak přemýšlení o EPOC během vašeho cvičení, vás bude mnohem více motivovat. Rovnice je naprosto jednoduchá: Kolikrát více intenzity dáte do cvičení, tolikrát více bude vaše tělo potřebovat energie na následnou regeneraci a to znamená, že spalujete více kalorií :)

Je mnohem jednodušší jít do tréningu s tím, že už víte čeho chcete dosáhnout a základní vědomosti o vašem těle, vám pomohou dosáhnout vašich cílů mnohem jednoduššeji. Různé druhy tréningů vám dájí různé výsledky. 

Například: Pokud chcete spalovat tuk, tak musíte váš tréning přizůsobit jinak, než když chcete budovat fleixibilitu těla.

Pokud byste chtěli co nejvíce využít efekt EPOC - po cvičebního spalování tuků, tak musíte nejprve pořádně zamakat. Hodně z nás by si moc přálo mít reakci spalov během toho kdy sedí například v práci - je mi líto, ale to se prostě nestane. Jeden z důvodů je, že asi ještě neslyšeli o EPOC - pocvičebního spalování tuků, protože ten aktivují jen určité typy.


Vaše tělo spaluje kalorie, když se regeneruje a tím pádem rychlejší a intenzivnější cvičení potřebuje víc regenerace, než po menším a kratším výkonu. Zotavení je termín, který zachycuje všechny procesy, které vaše tělo implementuje po cvičení jako například... doplnění energetických zásob, posílání nového glycogenu do svalů, proměna kyseliny mléčné zpět na kyselinu pyrohroznovou atd. Tento vnitřnní proces potřebuje palivo a v tomto případě si tělo jako palivo preferuje vaše uložené tukové přebytky.

Jaké typy cvičení vám zajistí největší EPOC - po cvičební spalování tuků?


Vaše tělo se potřebuje obnovit po všech typech cvičení, ale jedině anaerobním a aerobním cvičením dokážete aktivovat EPOC - pocvičební spalování tuků. Budete se potřebovat na své tělo naladit, aby jste zjistili jaké je pro vás to nejefektivnější, ale těchto 5 typů, která EPOC aktivují, jsou má nejoblíbenější.


1. HIIT (Vysoce Intenzivní Intervalový Tréning)
 HIIT je známý tím, že spaluje spoustu kalorií v krátkém čase. Intenzivní náboj tohoto cvičení zanechá vaše tělo v regeneračním módu po celý den.

2. Spinning

Kvalitní a statická cyklo lekce vás dostane do aerobní zóny cvičení kombinované se záblesky anaerobní aktivity. Hodiny spinningu mají menší účinek a můžete si při nich jednoduše kontrolovat vlastní intenzitu cvičení.

3.Silový trénink
Zvedání činek zatíží vaše svalstvo zejména když budete zvedat činky za ůčelem náběru svalové hmoty pomalými a kontrolovanými tahy. Vaše tělo bude potřebovat energii na to, aby se po této intenzivní svalové zátěži opravilo.

4. Sprinting

Typická sprintovací sekce  je anaerobní a vysoce intenzivní cvičení. 

5. Hodina Aerobiku

To co vám zaručeně spállí velké množství kalorií během tréningu a i doma je cca 1 hodina tance, nebo stepu vedená mírnou intenzitou s nárazovými zvýšenimi výkonu. Zkuste si najít lekce, které obsahují skákáni, výkopy a cokoliv co vás přinutí odkepit obě dvě nohy od země. HIIT je známý tím, že spálí hodně kalorií v krátkém čase. Díky velmi intenzivnímu náboji tohoto cvičení bude vaše tělo potřebovat regenerovat v průběhu celého dne.



I s tolika různými možnostmi cvičení se pokuste zařadit vysoce intenzivní cvičení na pár minut několikrát týdně. Odpočinkové dny nesmí chybět! Je fajn si zvyšovat zátěž, ale nikdy nechoďte dál za práh bolesti - naslouchejte svému tělu. Je fajn se natáhnout, ale ne jít až za práh bolesti. 

Moje fylozofie fit a zdravý vítězí, pokud to děláte pomalu, ale stabilně, ale pokud chcete opravdu spalovat kalorie navíc, tak EPOC - pocvičební spalování tuků je něco co můžete určitě využít ve svůj prospěch. A teď když víte, že EPOC spaluje extra kalorie, tak se vám bude pohodově odpočívat, protože víte, že vaše tělo stále spaluje vaše tukové zásoby!



Napsala Samantha Clayton. Samantha je ředitelka celosvětového vzdšlávání Fitness v Herbalife.

Kdo je to Samantha Clayton si přečtěte zde a navíc si můžete zdarma stáhnout její E-BOOK ►►►

Přeložil Michal Šibrava



Stáhněte zde

Jaká by měla být vaše ideální hmotnost?
Naučte se o tomto tématu více.
Stáhněte si zdarma nutriční zpravodaj zde.






Klikni a vyplň si formulář pro spojení s poradcem

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář