pátek 18. září 2015

6 TIPŮ JAK VAŘIT EFEKTIVNĚ JEN PRO JEDNOHO

Žijete sami a myslíte si, že nezvládáte vařit levně a zdravě jenom pro sebe sama? Pokud tomu tak není, tak vám gratuluju a pokud si myslíte,  že byste to mohli zlepšit, tak si se mnou pojďte projít 6 tipů. 

Většina receptů jsou napsané pro 4 - 6 osob a tak není divu, že často půlka brokolice nebo salátu letí nevyužitá do koše... vařit zdravě a pravidelně pro jednoho člověka je často fakt výzvou. Pokud si začnete trošku chystat věci dopředu, tak se pro vás za mraženou pizzou a nudlovou polévkou otevře úplně nový svět.



1. Udržujte spíž a mrazák pořád plné
Je nedocenitelný mít po ruce zdravé a pohodlné potraviny.  Nadupejte svůj mrazák s balením mražené zeleniny a ovoce (tak si budete moct vždy odsypat tolik kolik přesně potřebujete), nařezejte si kuřecí plátky a krevety, tak abyste si vždy vzali jen co vám bude stačit. Celozrné nudle, rychlovarná hnědá rýže, fazole v plechovce, vývar, rajčatovou omáčku, tuňáka a lososa ve steaku, tak z toho vždy složíte něco chutnýho a zdravýho a nezabere vám to moc času. Je potřeba si nakoupit hodně různého koření co máte rádi to vám pomůže si rychle upravovat jídla podle vaší chuti, abyste si nemuseli často kupovat již připravené pokrmy a rychlá občerstvení. 



Moje oblíbená rychlovka pro jednoho je polévka: Vezmu pohankové (nebo jakékoliv nudle) hrst zmraženého špenátu a krevet. Hodím to do vařícího kuřecího vývaru - až se to provaří kápnu si tam lžičku sezamového (jakéhokoliv) oleje, špetku zázvoru a bílého pepře. Lahoda! 




2. Kouzlete ze zbytků 
Možná máte rádi špagety se sýrem, bylinkama  a kečupem, ale pokud si jich uděláte velký hrnec, tak se vám to nebude chtít jíst celý týden. Znáte to.. večer se vám nechce vařit, ale nestihli jste si nic koupit a ani se vám necche nikam jít... přece se neodbydete... Jo jasně, můžete si nakrabičkovat jednotlivé porce a dát je do mrazáku a ohřát si je to je super na večery kdy se vám nebude chtít vařit. Taky je dobrý si plánovat si přídavky do dalších jídel, takže když pečete kuře, tak si tam dejte víc, aby vám zbylo na zítřejší kuřecí těstoviny. Pokud se rozhodnete pro rybu, udělejte si jí rovnou víc, aby jste si jí mohli přidat do tortily, nebo do salátu či tacos na zítra večer.





3. Dejte si snídani k večeři
Neexistuje žádné pravidlo, které vám říká, že musíte jíst "večeřové jídlo" k večeři, nebo "snídaňové jídlo" k s nídani. Není nic špatnýho si dát zeleninovou omeletu k večeři, nebo zbytky curry kuřete z předešlé večeř k snídani.


4. "Jednotalířová jídla" ušetří čas
"Jednotalířová" jídla vám ušetří hodně času. Najděte si svá oblíbená "jednotalířová jídla" - polévky s dušeným masem a zeleninou obsahují váš potřebný protein a zeleninu - vše pohromadě v jednom jídle. Tímto způsobem si můžete dávat vyvážené jídlo bez toho, aby jste si museli dělat 3 chody.



5. Jednou vař, dvakrát jez!
Plánujte svá jídla dopředu, abyste předešli vyhazování rychle kazících se potravin, jako je zelenina. Nemůžete si koupit poloviční hlávkový salát, ale můžete si ho rozdělit na listy, omýt je, zabalit je do vlhkého ručníku, nebo fólie a uskladnit je v ledničce, kde vydrží čerstvé 4-5 dní. Pokud nenajdete jednu porci chřestu, můžete si ogrilovat celý svazek, polovinu si dát k dnešní večeři jako salát, nebo předkrm a zbytek si nakrájet do zítřejšího salátu.



Navaříte obvykle víc, než dokážete sníst? Co děláte s tím, co zbude? Rozhodně nic nevyhazujte. Změňte přílohu, přidejte zeleninu a máte hotovou další večeři nebo oběd.




 Doplněk stravy
Vláknina a Bylinky
6. Zorganizujte si večeři s přáteli. 
Pokud znáte další lidi, kteří mají stejné dilema "vaří pro jednoho", tak s nimi naplánujte společné večeře, nebo pot luck party - raut kam každý přinese co má rád, takže je pro vás překvapením kdo co přinesl :) Pokud každý přinese co má rád, tak získáte spostu různých variací a budete se parádně bavit než když jíte doma sami.




Napsala Suzan Bowerman, MS, RD, CSSD. Suzan je placený konzultant pro Herbalife. Kdo je to Suzan Bowerman si přečtěte zde a navíc si můžete zdarma stáhnout její E-BOOK ►►►

Přeložil Michal Šibrava
Pro objednávky výrobků Herbalife, nebo konzultace vašeho wellness mě můžete kontaktovat pomocí WEBOVÉHO FORMULÁŘE ►►►



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář